T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
İSTANBUL / BAĞCILAR - Akyiğit Ortaokulu

Ekrem Akyiğit Kimdir?

Ekm

Hazır giyim markası Collezione´´nin sahibi Ekrem Akyiğit, eğitim gönüllüsü bir işadamı... En son yaptırdığı ilköğretim okulu ile gündeme gelen Akyiğit, ilkokuldan sonra çalışmak zorunda kaldığı için okuyamamış.

Bugün Türkiye genelinde 82 mağazası bulunan Collezione´´nin sahibi olan 50 yaşındaki Ekrem Akyiğit´´in içindeki okuma tutkusu hâlâ sürüyor. Ortaokulu dışarıdan bitiren Akyiğit, şu anda lisede eğitim görüyor. Sadece kendisi de değil, okuyamayan 165 çalışanını okumaya teşvik etmiş. Aralarında üniversiteye gidenler var.

Akyiğit, "Öğrenme azmim var. Şu anda lise birinci sınıfta okuyorum. Liseyi bitirirsem üniversiteye gitmeyi düşünüyorum. Şu anda şirkette okuyan 165 kişi var" diyor.

´´Geleceğime yatırım yaptım´´

Eğitime destek projesine devam edeceklerini anlatan Akyiğit, şunları söylüyor:
"Şirket bünyesinde akademi kurduk. Eğitim sistemine kazandırdığımız ilkokul, sanayici arkadaşlarıma da örnek oldu. Beni arayıp bilgi istediler. Okulu yapan müteahhidin telefonunu verdik. Herkesin yapmak istediği, herkesin doğruluğunu kabul ettiği ama kimsenin oralarda bulunmadığı bir iş yapmışım. Geleceğime yatırım yaptım ben. Bir de farkında olmadan kapı açtım. İnanıyorum ki, ´´Ekrem yaptı, biz de yapalım´´ diyecek arkadaşlarım. Biz konuya sosyal sorumluluk olarak bakıyoruz."

Perakende okulu kuracak

Önümüzdeki günlerde perakende okulu kurmaya hazırlanan Akyiğit, Kırklareli´´nde Atatürk Lisesi´´nin onarılması ve Bolu Gerede Sofular Köyü İlköğretim Okulu´´nun onarılması işlerini de üstlenmiş.

Tüm bunlarla ilgili bir eğitim vakfı kurma çalışması içinde olduklarını belirten Akyiğit, "Eğitim vakfındaki amacımız, şirket kârının bir bölümünü buraya aktarıp bu gelirlerle hayır işleri yapmak" diyor. Akyiğit şöyle devam ediyor: "İşin iki ayağı var. Birincisi hayır işi. Ama hayır işi kadar önemli olan ülke sorunumuz var. Ben tek ayaklı bakmıyorum. Tek başına hayır işi olsa aşevi açmak isterim. Orada daha fazla hayır var. Ama iş balık vermek değil, balık tutmayı öğretmek olacaksa o zaman hayrı da, ülkeye faydayı da eğitimde görüyorum. Ben eğitim aldım ama öğrenim görmedim. Öğrenimin çok önemli olduğunu gördüm. Eğitim sizi pratik deneyimlerle bir yere getirebiliyor. Fakat öğrenim olmazsa bunları çarpamıyorsunuz. O zaman dünyayı izleyemiyorsunuz."

Okul açığını duydu, Bağcılar´´a okul yaptırdı

Ekrem Akyiğit´´in İstanbul Bağcılar´´da yaptırdığı Akyiğit İlköğretim Okulu 1.5 milyon YTL´´ye mal oldu.

Akyiğit, geçtiğimiz günlerde hizmete giren okulu Bağcılar´´da açmalarının nedenini, "Merkezimiz yıllarca Bağcılar´´daydı. Çalışanlarımızdan burada okul açığı olduğunu, çocukların okula gitmek için ana yoldan geçmek zorunda kaldığını, bu sırada iki trafik kazası meydana geldiğini öğrendik. Bu yüzden okulu burada açmaya karar verdik" şeklinde açıkladı.

Çay ocağından vitrine, vitrinden mağazalar zincirine...

Renkli bir hayat öyküsüne sahip Akyiğit, çocukluk ve ilk gençlik günlerini şöyle anlatıyor: "Babam, dedeme ait bir handa çay ocağı işletiyordu. Yokluk vardı. Ekonomik durumumuz iyi olmadığı için ilkokulun kantininde beklediğimi hatırlıyorum. Bir arkadaşım gelse de kendisine açma satın alırken bana da alsa diye. Okulda da öğretmenlerimizin odunlarını taşıyordum. Babam okula gelince, öğretmen babama, ´´Ekrem´´in durumu iyi, sen rahat ol´´ derdi. Aslında çok da başarılı bir öğrenci olduğumu düşünmüyorum. Ama başarılı bir iletişimim vardı. Ortaokulda da sınıfta kaldım. O sırada babam rahmetli oldu. Böyle olunca evin geçimi de bana kaldı. Çay ocağını işletmeye başladım. İki yıl çalıştıktan sonra başka birisine kiralayıp bıraktım. Bir vitrincinin yanında çalışmaya başladım. Mağazalara vitrin düzenlemesi yapıyorduk. Şimdi herkes bu işi kendi bünyesinde yapıyor. O zaman dışarıdan yapılıyordu. Kısa sürede çıraklıktan kalfalığa yükseldim."

82 mağazaya ulaştı

Çalışmayı çok sevdiğini söyleyen Akyiğit, önce başka bir vitrinci gruba ´´transfer´´ olduğunu, sonra da bu alanda kendi işini kurduğunu anlatıyor. Bunu da bir mağaza açma kararı izlemiş. İlk mağazasını İstanbul Bakırköy´´de açan Akyiğit, vitrinciliğin getirdiği tecrübeyle açtığı ilk Collezione mağazasında bir talep patlamasıyla karşılaştığını belirtiyor. Collezione bugün 82 mağazalı, 2005´´te 165 milyon YTL ciro elde eden bir zincir... Bu yılki ciro hedefi ise 205 milyon dolar.

Ekrem Akyiğit son dönemde mermer ve gemi taşımacılığı alanlarının da ilgisini çekmeye başladığını, bu alanlara yatırım yapmayı düşündüğünü söylüyor.